Направи си сам - Ваза

Направи си сам - Ваза
12 октомври 2023

Нужни материали:

- Един буркан;

- Сладкарска боя;

- Лепило Ц200;

- Керамична купа за смесване на съставките;

- Четка за боя. За предпочитане малка;

- Оризова хартия;

- Материали за украса на външната повърхност по ваше желание;

В керамичната купа поставете една супена лъжица лепило. След това прибавете 60 капки от сладкарската боя. Разбъркайте докато не се получи хомогенна смес. Ако искате по-светъл нюанс на вътрешността на буркана можете вместо 60 капки да прибавите 20 или 40, но не по-малко от 20, тъй като боята няма да е достатъчно силна, за да оцвети вътрешността.

След това изсипете сместа в буркана и оцветете вътрешността му с помощта на четката. Поставете оцветения буркан с отвора надолу на предварително постлана с вестник повърхност и настроите електрическата си фурна на 200 градуса.

Изчакайте 10 минути, за да подейства боята. Междувременно пригответе тава за печене като я облепите внимателно с оризова хартия. Не е желателно да има намачкани ръбове по дъното на тавата.

След като са изминали 10-те минути поставете буркана с гърлото надолу и го печете 15 минути. След това го обърнете и го върнете обратно във фурната, където трябва да се пече още 15 минути. След изваждането го оставете да изстине напълно, преди да започнете да декорирате външната му част.

След изстиването му вие можете да го украсите по най-различни начини. Чрез залепване на мидички или маниста. Увиване на хартия за украса на подаръци или дантела около средата на буркана. Чрез декоративен спрей като можете да пръсвате малки струи и ако избраната от вас боя е синя на този фон със спрея ще можете да създадете снежинки . Като завържете разноцветни сплетени конци около гърлото на буркана.

Готовият продукт ще бъде подходящ за всяка стая и обстановка. След като е приключило изпичането и изстиването вече няма опасност от измиването на боята. Също така тя няма да изсветлее поради слънчевата светлина.