Jana Todorovic – сръбската певица от Прищина

Jana Todorovic – сръбската певица от Прищина
9 октомври 2023

Jana Todorovic е родена през 1974-та година в Прищина. Тя става популярна от начало, като народна певица. Рожденото име на сръбската фолк звезда е Драгана Станоевич, но става известна под псевдонима си Яна.

Още през 1997-ма година певицата Jana Todorovic се мести да живее от Сърбия в Германия, Мюнхен. Там тя живее със съпруга си, който е собственик на музикална компания „ВИП производство“. Иван Тодорович и Яна имат дъщеря, която е родена не другаде, а във вечния град на хазарта Лас Вегас.

Първият албум на фолк звездата Jana Todorovic е публикуван на пазара от съпруга й и се нарича Sokolica”. Музикалната компания на Тодорович днес е реформирана под названието BN Mjuzik. Jana Todorovic е голяма звезда не само в Сърбия и сръбския Grand.

Jana Todorovic – албуми и музикална кариера

Jana Todorovic не е случайна певица и музикант. Тя завършва Музикалното училище в Прищина – Stevan Mokranjac. В същото това училище фолк звездата преподава за известно време, преди да замине и трайно да се установи в Мюнхен.

Като цяло Jana Todorovic се различава до голяма степен от своите колежки в турбо-фолка на сръбската музика. Нейните песни са дълбоко лирични и музиката е професионално избрана. Все пак живота навън дава по-широк мироглед и до голяма степен работата съвместно с музикалната компания на съпруга й, отваря на певицата неподозирани врати.

През 1999-та Jana Todorovic издава втория си албум за Grand “Prolaznica”. Така година след година се появяват албумите „Ne Pitaj”, “Prevara do prevare”, “Ostavi mi drugove”, и много други. Най-известните хитове на певицата са „Crna kutija”, “Ti i ja”, “Sipaj mi duplo”, „Lune Lune” и още много.

Jana Todorovic издава едноименен албум през 2011 наречен на нея „Jana“. Той е по-различен от албума лансиран през 2002-ра „Jana 5“. Живота на сръбската певица е белязан от трагедия, когато нейната обичана майка почива от инсулт. Тя дълго се бори с болестта рак, но по ирония на съдбата умира от инсулт.

Тогава Jana Todorovic е потресена и дълго не може да се възстанови от трагедията. Но започва активно отново да твори и подарява още много хитове на феновете си. Затова чуйте песните й и им се насладете.