Брашно тип 1050 за високоеластични теста

Брашно тип 1050 за високоеластични теста
6 октомври 2023

Дойдат ли празници, навред се носи аромат на топли питки, хлябове, погачи, козунаци и други ароматни печива. Но когато човек се заеме да си ги направи в къщи, често резултатът не е какъвто очаква. Ако не ви се получават бухнали печивата, може би е защото използвате стандартно брашно.

 

Ето тайната на обемните хлябове и козунаци – необходимо ви е брашно тип 1050. То е с високо глутеново съдържание - 13-14.5% . Това брашно се използва при изготвяне на високоеластични теста и за създаване на здрава структура на хляба.

 

На присъствието на глутена се дължи естественото свойство на тестото да се меси, точи и да увеличава обема си. Готовите печива, приготвени от брашно тип 1050 са с приятна консистенция. Погрешно е, че е вреден и от него се пълнее.

 

Проблема на пълнеещите хора е, употребата на брашно с не достатъчно качество, а не на наличието на глутен в него. Глутена трябва да избягват само минимален брой хора, с непоносимост към него. В другите страни не само не се страхуват да изписват съдържанието на глутен на етикета, напротив – упоменават точното му съдържание. Всеки реномиран производител на брашно, трябва да дава точния състав на продукцията си.

 

За да направите вкусен хляб, козунак или пица ви е необходимо брашно c богато съдържание на глутен. Глутенът представлява комбинация от протеини в пшеничните зърна и други зърнени култури. Професионалните пекари знаят, че целта на дългото месене и втасване e изграждане на по-здрави глутенови връзки. Повече глутен създава по-висок козунак.

 

Брашно тип 1050 трябва да се произвежда от висококачествено брашно, смляно от селектирани сортове пшеница.

 

Както споменахме за този тип брашно е необходима съвременна, модерна мелница за производство на качествено брашно. Необходими са складове, оборудвани за поддържане на необходимите влажност, температура и вентилация за съхранение на зърно и брашно. Към базата трябва да има и лаборатория за периодични проби и анализи за състоянието на продукцията.

 

И така, когато дойде време да замесите вкусен хляб или козунак, знаете какво брашно да изберете. Но внимавайте от къде го купувате. Проучете и се доверете на най-добрия производител на брашно тип 1050.