Из съветите на баба

Из съветите на баба
2 октомври 2023

 

 • Месото няма да лепи за дъното на тенджерата, ако в мазнината сложите няколко парченца морков.

 

 • Най-ефикасният начин да предпазите очите си от дразнещата лютивина на лука, е като преди да започнете рязането, намокрите ножа с хладка вода. 

 • Ако вечно страдате, че капакът все затваря плътно тенджерата, въпреки че вие го подпирате настрани, лесно можете да предотвратите изкипяването. Трябва ви само една дървена щипка за пране - защипете я отгоре към тенджерата и така капакът през цялото време ще е леко открехнат.

 

 • Освежете мебелите с орехови ядки. За да прикриете драскотините или изтърканите ръбчета по дървените мебели, „ е достатъчно просто да, натъркате тези места с орехова ядка. 

 • Ако искате лесно да почистите душа от варовикови налепи в дюзите, налейте малко оцет в найлоново пликче и го нахлузете на душа, като то прихванете с ластик. Нека престои така 2-3 часа, а после е достатъчно да пуснете душа, за да може водата да прочисти дюзичките. • Чудесен начин да си направите хидратираща маска на ръцете или краката, е да ги намажете с подхранващ крем и да пъхнете ръката / крака в найлоново пакетче, като го прихванете с леко ластиче съответно към глезените или китките. На сутринта кожата ви ще е изключително омекотена и нежна. 

 • Най-добрият начин да оваляте парченцата кайма за супа топчета, е като сипете в найлоново пликче една-две лъжици брашно и сложите топченцата. После прищипете с едната ръка пликчето отгоре, за да го затворите, а после прехвърлете пликчето от едната в другата си длан два-три пъти, за да оваляте топчетата в брашното. На същия принцип можете да разбъркате лесно салата, ако сте на пикник или на вилата и установите, че нямате удобна за целта купа. • Взели сте си отпуск, сама сте вкъщи и се захващате с най-различни дейности: основно почистване, разместване, освобождаване на гардеробите от стари или извън сезонни дрехи. И в един момент стигате до естетическите промени в дома. Отдавна се каните да сложите подарената ви картина на стената, но пак сте забравили да помолите любимия да забие пирон за целта.

   

  Е, няма да го чакате чак до вечерта - ще се справите без него. Но за да не си ударите пръстите с чука, се възползвайте от малък трик: не е необходимо да държите пирона с ръка. Отначало го хванете с щипка за пране, която подпрете на стената. След като ударите два-три пъти, сменете щипката с... Гребен! Поставете го така, че пиронът да се намести между две зъбчета. Така спокойно можете да довършите започнатото и да приключите цялата офанзива със здрави пръсти.