Кои професии са най-търсените днес у нас?

Кои професии са най-търсените днес у нас?
22 януари 2023

Половината от фирмите и компаниите у нас заявяват, че се сблъскват с огромни трудности, въпреки ширещата се безработица, в наемането на работници точно за тези работни позиции. Проблемът е наистина голям, тъй като се търсят кадри със съответното образование. И това се случва на фона на факта, че числото на всички фирми, компании и институции, които са потърпевши от този глад за притежаващи съответната квалификация специалисти, предлагат много вакантни места. За тях обаче не могат да назначат служители, отбелязва се ръст от цели 12% в сравнение със същите данни в световен мащаб.

И така, кои работни позиции са в топ 10 по своето търсене у нас за настоящата година?

1. Инженерни позиции
2. Квалифицираните работници
3. Мениджъри
4. ИТ-специалисти
5. Счетоводители и работещи в сферата на финансите
6. Шофьори
7. Лекарите и другите професионалисти в областта на нашето здраве
8. Търговските представители за различните фирми
9. Ръководителите на разнообразни проекти
10. Служителите в ресторантьорството и хотелиерството

Казано на кратко – проблемът идва от несъотвествието между пазар и кандидати за работа. Преобладаващата част от младите хора се насочват към обучение по специалности, които изобилстват на пазара. Търсенето на нещо много важно за всяко едно работно място - желанието и мотивацията за работа, дисциплината, точността, отдадеността, лоялността, желанието за научаването непрекъснато на нови умения и пр. е също много важен фактор. Невъзможно е развитието на съвременния пазар на труда, ако не бъде променено мисленето и на работодатели, и на работещи. Ето защо за последните 5 години е огромен недостигът на инженерни кадри у нас. Те са и най-търсените в момента на пазара на труда.

Подборът на подходящи работници следва да е съобразен с истинската съвременна действителност у нас. Нужно е да има съответна култура на непрекъснато и постоянно учене през целия живот, без което всеки един специалист няма да се реализира и да успее. И най-важното - работещите непременно следва да бъдат поощрявани те самите да бъдат двигателя на своята собствена кариера.