Как се отглежда сухоземна костенурка?

Как се отглежда сухоземна костенурка?
2 октомври 2023

Вероятно не много от вас са привлечени от идеята да си гледат костенурки у дома. Няма да имате възможност да си играете с тях, както с кучетата, или да ги милвате, както правите с котките. Но за тези от вас, които искат да си вземат за домашен любимец костенурка, сме приготвили някои съвети. Те се отнасят до отглеждането на сухоземни костенурки.

 

Първо, не се опитвайте да оставяте животното на пода. Там костенурката може да се простуди, поради течението, а от прахта е възможно да се разболее от инфекции. На костенурката ѝ е необходимо 12-часово нагряване, което се постига чрез специална УВ лампа, поставена в терариума.

 

Най-добрата храна за костенурки включва 70% зеленина и зеленчуци. 25% трябва да са плодовете, а останалите 5% са витамини, минерали и калций. Задължително е да е включена и суха зеленина. Подходящи за ежедневно хранене са детелината и тревата, копривата, люцерната, лободата, листата от липа, маргаритките, кантарионът и лайката, както и тиквички, листова салата, моркови, ябълки, овес, ечемик и пшеница.

 

Много рядко на костенурката могат да се дават следните продукти: манго, кайсия, пъпеш, цвекло, сладки чушки и патладжан, репички, маслодайна роза или традесканция, както и киселец и листа от цвекло.

 

Терариумът за костенурки е нисък и широк. За изграждането му се използват стъкло, дърво или пък пластмаса, като в него трябва да има вентилационни отвори.

 

Задължително в него трябва да присъстват лампа за отопление, която да е с нагревателна спирала, и УВ лампа за сухоземни костенурки, както и грунд, плитка ваничка за вода и къщичка. В топлия ъгъл терариумът трябва да е между 28-30 градуса, а в хладния – 24-26 градуса. През нощта температурата не трябва да е по-ниска от 18 градуса, а лампите светят 12 часа в денонощието.

 

В терариума трябва да има настилка, иначе крайниците на костенурката могат да се деформират. Тази настилка може да представлява слама, сухи листа, сено, плоски камъни без остри ръбове, дребен чакъл, торф и почва за цветя или специална настилка за влечуги.