Styx – лице на американския рок!

Styx – лице на американския рок!
27 септември 2023

Styx са американска рок банда, която се формира през 72-ра в Чикаго. Те добиват голямата си популярност в края на 70-те и началото на 80-те с хитовите си албуми. Стила на рокаджиите е много характерен, защото смесва по уникален начин хард рока с поп рока, като вплита силния звук на китарата от хард рока с акустиката на китарата в поп рока.

Много характерни за Styx са акустичните нотки на пианото, смесваните мелодии със синтезатор и в крайна сметка незабравимите балади. Сред неизброимите хитове на бандата са „Лодка в реката“, „Лейди“, „Господин Робото“, „Байб“, Ела да отплаваме“ и други.

Styx – хитовият албум „Cornerstoneи сингъла Boat on the river!

Началото на групата се поставя още в тийнейджърските години на братята Паноцо в Чикаго. Те са част от редица групи, докато не създават своята група TW4, чийто име променят на Styx по-късно. Подписват договор с продуцентите от “Wooden Nickel” и историята на бандата започва. Първите албуми на групата са едноименните „Стикс“ и „Стикс 2“.

Първият значим хит на бандата е песента „Най-добрите неща“ от първият им албум, която остава в топ 100 за цели 6 седмици. Запомнящата се балада „Лейди“ е още по-успешна. Тя става номер шест в Америка. Така постепенно Styx излизат на сцената на успеха. Стилът им е разпознаваем с мощните китари, перкусии, орган и вокали.

През 77-ма Styx затвърждават международната си слава с албума „Великата илюзия“, който става цели 3 пъти платинен. Култовият албум на групата от 79-та „Крайъгълен камък“ им носи и хит номер едно за всички времена „Бейб“. През 80-та се появява и сингъла „Лодка в реката“, който и днес е визитка на Styx. Групата е номинирана за Грами, албума им печели наградата на публиката, а създателите на албума Гари Лоизу и Роб Кингслънд са номинирани за най-добри музикални записи. През 81-ва следващият албум на бандата „Театър Рай“ става 4-тия мулти-платинен за Стикс и е номер едно в класациите.

До 84-та стила на Styx започва да прилича повече на рок опера и те пускат албума си „Килрой беше тук“. Групата прави скъпоструващо турне с малка възвръщаемост и се разпада скоро, като всеки от членовете й гради солова кариера.

През 90-те Стикс се завръщат и се обединяват, но след албума „Края на века“ от 90-та се разпадат отново. През 95-та се обединяват пак отново с различен състав разбира се. Правят турне, за което издават два диска на живо в последствие. Последния албум на бандата е от 2017-та и се казва „Мисията“. Чуйте сингъла на Styx (Boat on the river) и си припомнете музиката им.