Билки и растения – Напръстника, като билка-лечител

Билки и растения – Напръстника, като билка-лечител
24 септември 2023

Билки и растения са се използвали още от древните народи, за да се лекуват редица болести. Днес повечето билки са добре познати на хората и дори намират своето надеждно приложение, при лечението на редица болестни състояния, като тяхна превенция. В този материал ще поговорим за една малко позната, но много полезна и същевременно опасна билка.

Става въпрос за така нареченият Дигиталис или Напръстник у нас. Като цяло произхода на билката напръстник е изцяло европейски, но много негови диви разновидности се срещат в Азия и на Изток. По своята същност Дигиталис е медоносно растение, което е много предпочитано от пчелите, но свойствата му на билка не са по-маловажни.

Билки и растения – за какво можем да използваме Напръстника?

Напръстника има много различни видове – според височината, обагрянето, формата и прочие. Всички те, обаче имат много подобен химичен състав, който е полезен за лечение на редица състояния.

Напръстника е част от семейството на Живовляковите растения, които широко се използват в билколечението. За лечебна цел се използват листата и цветовете на растението. То е двугодишно, като първата година развива само своите листа, докато през втората година започва да цъфти - през юли и август. Най-добре е билката да се бере в периода на цъфтежа, тогава и химичния й състав е най-богат. Отдавна фармацевтичната индустрия използва Напръстника, като мощна съставка за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Мощната сила на билката Напръстник, за лечение на сърцето и сърдечния ритъм, се открива за първи път в Китай. В последствие тя навлиза в състава на лекарствените препарати за сърце и е сочена, като една от най-мощните съставки за лечение на сърдечна недостатъчност.

И все пак хомеопатичните продукти от билката се употребяват единствено под лекарски контрол. Човешкото тяло има способността да натрупва химичните съставки на Напръстника и по този начин може да се стигне до отравяне с него!

Билката е много мощна, но употребата й от деца и бременни е напълно забранена. Забраната важи и за хора с инфаркт. За жалост Напръстника се използва широко и като съставка за много синтетични дроги. Така, че в градината си можем да го отглеждаме единствено, като красиво цвете, а билката да приемаме под лекарско наблюдение!