Диета при заболявания на щитовидната жлеза

Диета при заболявания на щитовидната жлеза
24 септември 2023

Щитовидната жлеза отговаря за произвеждането на хормони, регулиращи обмяната на веществата, мозъчната дейност, баланса на хормоните в тялото, правилната дейност на сърцето и функцията на нервната система. Ако тя не функционира правилно, могат да се появят проблеми в дишането, нарушения на сензитивността на мускулите, на дейността на сърдечно-съдовата, нервната система и много други.

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза водят до проблеми и с метаболизма, както и да промени апетита ви. Това, от своя страна, може да причини напълняване. Като цяло, тъй като хормоните, произвеждани от тази жлеза, участват във всички процеси в тялото, то промените в тях могат да създадат множество проблеми в целия организъм.

Болестите на щитовидната жлеза се срещат често в днешно време. Ако страдате от такава болест, препоръчително е да промените начина си на хранене, за да спомогнете лечебния процес.

Добре е да се увеличи консумацията на риба, понеже тя съдържа омега-3 мастни киселини, които влияят благоприятно върху щитовидната жлеза. Също така се хранете и с морски дарове – като скариди, например – и морски растения, съдържащи йод.

Други храни, приема на които трябва да увеличите, са зеленчуците. Това е особено вярно за тъмнозелените листни зеленчуци, като магданозът, марулята и т.н. Тези хранителни продукти съдържат витамин А, който е важна част от диетата на хора с проблеми с щитовидната жлеза. Витамин А има и в синапа и в руколата. От друга страна обаче трябва да ядете по-малко карфиол, обикновено и брюкселско зеле.

Храни, които действат вредно на хора, които в момента са на хормонално лечение с медикаменти, са соята и соевите продукти. Те трябва да бъдат избягвани, понеже соевите протеини са проблем за всички, преминаващи горепосоченото хормонално лечение. Пшеничните култури също следва да се приемат в по-малки количества.

Важно е да се приемат витамини А и D. Същото важи и за цинка. Така че е добра идея да наблегнете на продукти, съдържащи тези вещества. Това са, например яйцата, черния дроб и млечните продукти (пълномаслените).