Фирмено парти - дали да отида?

Фирмено парти - дали да отида?
11 януари 2023

Няма нищо лошо в това да празнуваме с колегите, съчетавайки професионалния със социалния ни живот. Нека не забравяме и факта, че много добри и трайни приятелства, както и стойностни и хармонични любовни връзки се завързват именно по време на фирмените партита. По отношение на любовта съвместните служебни проекти и стремежи винаги сближават. Най-малкото с колега все ще намерите за какво да разговаряте.


Празнуването с колегите може да е понякога малко насила. Някой предлага и за да не се цепите от колектива, вие приемате, но честно казано с неохота. Ако това е шефът ви - отказът е направо невъзможен. Завързването на приятелства с колеги, особено извън работното място, може да навреди на работата ви. Как ли? Ами много просто - ако този колега ви завижда и иска да ви очерни, винаги ще намери какво да „изпусне" пред останалите колеги от тайните, които наивно сте му споделили. Никога не разкривайте твърде лични неща пред хората, с които работите.


Човек често е различен по време на работа и по време на празненства


Съвместното празнуване позволява колегиалните отношения да добият по-близки измерения - хората се отпускат, започва да цари своеобразна интимност, която впоследствие влияе благотворно и в работата. С тази цел се правят и тиймбилдингите. По време на празненство с колегите имате шанса, както да разкриете положителните страни на характера си, така и отрицателните, което обаче не е особено добре за имиджа ви след това. Ако в службата се сблъсквате със ситуации, които са ви познати, и можете бързо да ги овладявате, на празниците е възможно да изникнат непознати и да ви провокират да се покажете в светлина, която не бихте искали колегите ви да видят.


По време на празненство човек се държи естествено


Да се преструваме постоянно е уморително. Човек трябва да не се бои да бъде естествен, да не се страхува от реакцията на другите. Празниците дават възможност за удовлетворяване на тази нормална човешка потребност. Когато човек е спонтанен, това му помага да се отпусне и той се чувства добре, защото е себе си. Човек може да се държи естествено с колеги, които са доброжелателно настроени към него. Но с другите? Или пък с шефа си? Разбира се, зависи от шефа. Веднага възниква конфликт между поведението в офиса и поведението по време на празненството.


Празнуването с колеги не влияе върху професионалните отношения


По естествен път всеки намира правилния начин на поведение в офиса след тържеството. Възможно е да се получи известно сближаване между някои колеги. Подобряването на отношенията в екипа дава възможност по-лесно да се справяте заедно с трудностите. В най-добрия случай отношенията между колегите след съвместното празнуване могат да станат по-близки, общуването по-добро, именно защото са прекарали приятно съвместно празненството. В други случаи обаче може да се случи точно обратното - споменът за неприятното поведение на някои да отрови служебните отношения.