Как се отглежда водна костенурка?

Как се отглежда водна костенурка?
22 септември 2023

Костенурките не са сред най-популярните домашни любимци, но все пак доста хора избират да отглеждат точно тях. Биват два вида – водни и сухоземни.

 

Това са най-дълголетните животни, познати на човека, като могат да доживеят до над 100 години. Черупките им имат две части. Едната е пластрон (това е долната), а другата – карпакс (горната). Над тях има рогов слой.

 

Костенурките са хищници, което ще рече, че за храна използват риби, жаби, мекотели, ракообразни и др. Възрастта им се определя от годишните пръстени на плочките на карпакса. Мъжките екземпляри имат по-вдлъбната долна черупка, а и опашката им е по-дълга, от тази на женските.

 

Водните костенурки се отглеждат в двусекционен аквариум т.е., който е преграден на две. Едната му част е с вода, а другата – със суша. Водата винаги трябва да e с температура от 25 до 28 градуса, като поддържането на тази температура лесно се постига с аквариумен нагревател. На дъното не е задължително да има настилка.

 

Трябва обаче да сложите няколко камъка, които да стърчат над водата, за да може животинката да се катери по тях, или пък парченца кора от дърво, за да може костенурката да се качва върху тях, за да си почива (особено за млади костенурки). Важно е да има нагревателна лампа над водата, с цел костенурката да се нагрява под нея.

 

Храната на водните костенурки е основно животинска. Например – парченца месо, дъждовни червеи и т.н., но е добре да се дава и растителна храна, като водорасли, салата или листа. Ако костенурката ви е млада, трябва да я храните ежедневно, а ако е възрастна – до няколко пъти пъти на седмица (3-4).

 

Важно е да поддържате водата чиста, иначе костенурките биха се разболели от очно възпаление или други болести. През лятото, ако е възможно, ги изкарвайте на слънце. През останалото време е задължително да ги облъчвате с УВ лампа.