Frankie Miller - уникален изпълнител и композитор

Frankie Miller - уникален изпълнител и композитор
20 септември 2023

Frankie Miller е музикант и то уникален. Той е роден в далечната вече 49-та, не другаде, а в Шотландия. Милър пише песни и изпълнява много парчета с известни музиканти. Най-добрият албум на певеца и композитора в кариерата му, ще си остане „Пълна къща“ със сингъла съответно „Скъпа“. А песента му "Ревност" (Jealousy) си остава № 1 сред всички негови хитове и покорорява и до днес всички световни класации. Неувяхващо парче, което "кърти" цели поколения. 

Дуета на Милър с Фил Линот – „Все още те обичам“ също е любим на мнозина фенове. През 78-ма големият Боб Сийгър признава, че Frankie Miller е оказал голямо влияние на музикалното му виждане. Ето и малко повече за легендата на рок музиката.

Frankie Miller – живот отдаден на музиката

Първоначално младият Милър, роден в бляскавия Глазгоу, се запознава с музиката и по скоро рока – от музикалната колекция на своята майка. Така Милър се вдъхновява от изпълнители, като Рей Чарлз, Елвис Пресли и Литъл Ричард. Детето чудо на музиката започва да пише песни на 9 години, а вече на 12 създава хита „Не мога да го променя“, изпълнен по-късно от Рей Чарлз.

На 16 години Frankie Miller вече се появява на първото си прослушване и го печели. До 72-ра Милър е вече професионален музикант. В Глазгоу той е част групата “The Stoics”, а по-късно в Лондон създава “Jude” , но групата се разпада през 72-ра и няма записан албум. По това време Милър създава композицията си „Не мога да чакам повече“.

Frankie Miller през 72-ра сключва договор с „Кризалис“ за издаване на албуми и записва „Веднъж под синята луна“. Въпреки не големият успех на синглите му в класациите, той е подкрепян от продуцентите си. През 74-та Милър изпява „Все още те обичам“ , която става хит. Певецът и композитора издава втория си албум „Елит“ и пише песни за Бети Райт.

През 77-ма Frankie Miller издава албума „Пълна къща“ и сингъла „Бъди добър със себе си“ става номер 27 в класациите на Англия. Скъпа е следващият сингъл, който печели номер 6 в класациите за Милър. Това си остава и най-успешния албум на музиканта за цялата му кариера.

Frankie Miller издава албума си „Стоя на ръба“ и след него се съсредоточава над писането на песни. Той е създавал хитове, за певци като Джони Кеш, Род Стюарт, Рой Орбисън, Бони Тейлър и много други. Милър е написал и много песни за филми, като също е участвал във филмови продукции, като актьор.

Frankie Miller през 94-та се разболява от тумор на мозъка и прекарва 5 месеца в кома. След нея не може да говори и пее, а BBC прави документалния филм за него „Stubborn Kinda Fella”. През 2016-та е издаден албума „Двойно взимане“ с хитове на Frankie Miller. Чуйте уникалния глас на певеца, композитор на звездите!