5 мита за женските проблеми

5 мита за женските проблеми
20 септември 2023

1. Жените по-лесно отслабват:

Уви, по-трудно е. Просто така е устроен женският организъм. Природата им е дала 2 пъти повече мастни клетки, отколкото на мъжа. И това e нормално - това е така защото върху тях лежи отговорността да раждат и да кърмят деца.

 

Освен това жените имат повече места, където могат да наслояват мастни клетки по себе си- бедрата, гърдите и корема. А при мъжете основното място, където се трупат тези „образувания" е коремът.

 

Има и още един момент. Колкото e по-възрастна жената, толкова по-трудно отслабва. C прехвърлянето на 40-годишна възраст цялостният хормонален баланс при нея се променя и се променя. Функцията на яйчниците намалява и организмът започва да наслагва мастна тъкан.

 

Решението? Следете тялото си от млади години и се грижете за него. Това e много ефикасен начин, вместо по-късно да се мъчите да отслабвате.

 

2. Хемороидите засягат само мъжете:

Това не е вярно, че с тях се сблъскват само мъжете. Всъщност двата пола страдат еднакво от тях.

 

При нежния пол хемороидите се явяват предимно по време на бременността или след раждане. Тогава натоварването на тазовите органи се увеличава многократно. Раждалите жени се сблъскват с този проблем средно пет пъти по-често от нераждалите.

 

Значение има и възрастта - ако жената роди, след като е навършила 30-годишна възраст, вероятността да има подобни нежелани „гости" е многократно по-голяма, отколкото ако е станала майка на 20 години.

 

Най-уязвими жените са през последното тримесечие на бременността. През време на бременността около 55% от бъдещите майки се оплакват от този неприятен проблем.

 

Решението? Не вдигайте тежко. Ползвайте мека тоалетна хартия и по възможност взимайте душ след това. Ако работите седнали, често ставайте и се раздвижвайте. Не се увличайте по горещи вани.

 

З. Раждането подмладява:

Ех, де да беше истина! Бременността и раждането са тежко изпитание за женския организъм. Детето буквално изсмуква всичките сили и резерви на бременната: при бъдещата майка се влошава състоянието на зъбите и косата, кожата става по-мазна, появяват се какви ли не болежки, някои от които са знак за хронични здравословни проблеми.

 

През тези девет месеца няма нищо подмладяващо. Спорно е и мнението, че с всяко раждане жената все повече хубавее. Обаче дори раждането да не прави жената по-млада, то може да забави стареенето. Забелязано е, че с появата на детето у майката се подобрява паметта и потенциалът да научава нови неща.

 

Причината е, както можем да се досетим, в половите хормони, които женският организъм отделя в голямо количество по време на бременността. Не трябва да забравяме, че късната бременност носи сериозни рискове, както за плода така ѝ за майката.

 

4. Ако семейството е бездетно, жената е виновна:

Поредната заблуда! Статистиката е показала, че при такива семейства само в една трета от случаите причината е в безплодие на жената. Толкова процента са и случаите, когато мъжът е стерилен.

 

В 5-7% причините са трудно остановими. Медиците наричат това явление „безплодие с неясна етимология", тоест с неясен произход. В останалите около 30% от случаите на причината е в двамата партньори. Така че е напълно погрешно да се поддържат остарелите средновековни представи, че щом в едно семейство няма деца, виновна винаги е жената.

 

5. Болките по време на цикъла са неизбежни:

Съвсем не е така. Всъщност менструацията е болезнена далеч не за всички жени, само 4-5% трябва да се борят с наистина силни болки.

 

А и самата болка e различна. Обикновено тя започва два дни преди менструацията, продължава 1-2 дни и преминава с помощта на обезболяващи лекарства.

 

Силната болка обаче е тревожен сигнал. Ако тя не си отива след приемането на лекарство и представлява силни спазми, които не отминават 4-5 дни, а кръвотечението е обилно, посещението на лекар е задължително. Защото силните болки по време на месечния цикъл са един от основните симптоми на ендометриозата, лечението на която не трябва да се отлага. Друга причина за силните болки може да са хормонални смущения или друго непредвестено заболяване.