Дневна и кухня – разделени или обединени

Дневна и кухня – разделени или обединени
20 септември 2023

Един от фундаменталните въпроси при търсене на ново жилище е да бъдат ли свързани дневната и кухнята или да са разположени в отделни „кутийки“. Самостоятелната кухня едва ли не се разглежда като панелна отживелица, а новите апартаменти почти неизменно са решени в комбинацията хол плюс кухненски бокс.

 

Съвместяването без съмнение е по-подходящата опция за двустайни жилища под 70 квадратни метра. Нерядко и такива на възраст от 30-40 години биват преустроени - кухнята се трансформира във втора спалня, а холът леко отстъпва място на кът за домакински занимания, като за условно граница се поставя плот или арка.

 

В тази ситуация е желателно да се помисли за вертикална оптимизация на пространството, за да не се „изяжда“ от квадратурата на стаята. Специалистите в обзавеждането предлагат решения, при които шкафове, килери и домакински уреди са „вдигнати“ във въздуха и са монтирани върху стените. Освен това плотът е желателно не просто да бъде преграда, но и да бъде конструиран с рафтчета и шкафчета, за да се използва максимално рационално.

 

В този вариант холът се явява по-практичен при ежедневна употреба, като съвместява дневна с трапезария. Основното предимство обаче е и основен недостатък – компактността предполага и теснота. Съединяването с кухнята оставя ароматите от готвенето в хола, ако не разполагате с качествена вентилация. Подобни фактори пораждат носталгия към „олдскуул“ подреждането на стаите, в което няма нищо лошо, стига да апартаментът да разполага с по-голяма площ.

 

А в съвременното строителство се срещат и странности като двустайно жилище с територия над 80 квадрата, ¼ от които са разположение на терасата. Ако редовните барбекю партита на балкона не са ви приоритет, нямате крещяща нужда от последното. За да превърнете част от това външно пространство в кухня, не е задължително да прибягвате към битовизма на панелните остъклени балкони – експертите в областта на различните интериорни решения могат да ви предложат варианти с по-висока естетическа стойност, а и биха ви помогнали с отговор на въпроса от какво имате нужда, ако сами не сте наясно.