Класически бижута

Класически бижута
3 януари 2023

Класическите бижута се изработват от благородни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли и корали. От древни времена аристокрацията се е кичела с разкошни бижута, изработени от тези материали.

Златните бижута са "класика в жанра". От злато може да се направи всичко, то носи усещане за охолство, разкош, лукс сила и власт. За още по-голяма разточителност в златните бижута може да се инкрустират диаманти, рубини, изумруди и други скъпоценни камъни. Някои ювелири предпочитат да смекчат въздействието на златото, като го съчетаят с перли.

Сребърните бижута са изящни, нежни, носят стил и разкош, без да се натрапват излишно. В сребърните бижута може да се вграждат скъпоценни камъни, но повече им подхождат перли и полускъпоценни камъни.

Бижутата от платина са знак на престиж и лукс. Те често са бъркани със среброто и бялото злато и са подходящи предимно за познавачи.

Класически бижута се изработват и от мед, те са подходящи за етно и арт стилове.


За ретро и арт стиловете, класически бижута се изработват и от бронз и месинг.
Днес класически, луксозни бижута се изработват и от специална стомана и изкуствени кристали, но само престижните марки бижута, могат да предложат изтънчени бижута от тези материали.

Класическите бижута по видове биват - огърлици, колиета, медальони, обеци, гривни, пръстени, брошки и диадеми. За мъжете тези видове бижута са се променяли през вековете. Днес мъжете носят медальони, верижки, гривни, пръстени и игли за вратовръзка. Копчетата за ръкавели също може да са изработени, като стилно бижу.

За изработката на класическите бижута от векове използват утвърдени орнаменти, като предимно геометрични и флорални мотиви. Класическите бижута са добре балансирани във всяко отношение, като размер, обем и форма. Изглеждат разкошно без да са претрупани, и в разточителната умереност се крие тайната на изтънчените майстори в ювелирно изкуство.