НЕРВИ И СЪРЦЕ

НЕРВИ И СЪРЦЕ
17 септември 2023

От една страна сърдечните заболявания се съпровождат със силни нервни разстройства, излекуването на които облекчава до много голяма степен сърдечните оплаквания и болният може спокойно да живее дълги години. От друга страна стреса и други нервни колебания се отразяват на сърцето и затрудняват повлияването от лечението.

 

Навременните мерки предпазват за дълго от това да се развие в силна степен заболяването. Нарушенията на сърдечните функции могат да се съсредоточат предимно в мускула му, в клапите в кръвоносните съдове, или нервните центрове, като тези нарушения могат да се комбинират различно и с течение на времето да се променят).

 

Мускулът на сърцето може да пострада при различни заболявания: коремен тиф, възпаление на белия дроб, грип и други. За това старанието на лекаря е от огромно значение, докато инкубационния период премине и постепенно, след оздравяването мускула заяква.

 

Това е остро възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит. В такива случаи, (особено ако пациента е възрастен, ако злоупотребява със спиртни напитки, тютюн, преяжда и др.) след инфекциозната болест може да остане хронична слабост на сърдечния мускул, като става по-опасно ако има и задебеляване на сърдечните артерии.

 

Ако пациентът разбере навреме състоянието си и предприеме адекватни диетични и предпазни мерки може да удължи значителни живота си. След боледуване от инфекциозни заболявания обикновено се получават болести като ревматизъм, може да се повреди вътрешната ципа на сърцето или клапите му, а у някои болни се получава т.н. „порок на сърцето”. Може да се повредят и клапите на изхождащите от сърцето големи кръвоносни съдове.

 

Според статистиката, за щастие човек с порок на сърцето може да живее дълго. Това зависи главно от неговия начин на живот, от усърдията на болния да води диетично-хигиеничните предписания на лекаря, а също така и от здравината на сърдечния мускул.

 

Заболяването на сърдечните артерии се среща обикновено в 3-та възраст и се явява затвърдяване на артериите при обща артериосклероза.

 

В по-ранна възраст подобно се развива също така при сифилис, алкохолизъм, хроническо отравяне и др. Опасността за сърцето от заболяване на артериите е от това, че мускулът е невъзможно да се храни достатъчно, развива се хронично нарушение на самия мускул със слабостта на сърцето.

 

В редки случаи се появява запушване на някоя артерия и при него се среща най-често така наречената "гръдна жаба" (стенокардия). Сърдечните нервни центрове са от голямо значение за сърцето и се явяват като регулатори на сърдечната работа.

 

Опитите на лекарите в тази област са доказали, че в различни части на сърдечния мускул съществува цял апарат, който се грижи за правилното биене на сърце, което е отделено от организма, стига да му се доставя подходяща хранителна течност.

 

Благодарение на тези апарати сърцето на детето работи в утробата на майка си, след раждането и след това продължава да работи автоматично, като се саморегулира от по-висши центрове чрез нервни нишки. Това е симпатическата нервна система или както някои я наричат - органовегетативна.

 

Съществува център в продълговатия мозък, от където произлиза т.н. вагус, който има функцията да забавя биенето на сърцето и ако раздразним този нерв честотата на ударите намалява. Има и други нерви, които произлизат от горните части на гръбначния мозък, и които ускоряват честотата на ударите на сърцето, но ако те се влияят от нервно напрежение, при тревоги и се променя правилната работа на сърцето в зависимост от това какъв род душевно вълнение сме имали (като в едни случаи се ускорява числото на ударите - например при радост, а в други случаи се забавя – например при тъга). Може да се предизвикат и органични изменения, но доста често нервният фактор усложнява болестта и е главният причинител за нея.

 

Доказано е, че внезапната смърт при силен стрес у лица с известни сърдечни недостатъци се дължи на внезапно спиране на функцията на нервната система, която регулира сърдечната дейност.

 

Опасностите при хората със сърдечни заболявания биват няколко вида. Внезапната смърт при хроничните болести предимно се случва с напредване на възрастта, но това е рядкост.

 

По-чести са случаите, когато болните не са диагностицирани навременно или не са спазвали предписанията на лекаря си.

 

Превенцията и ранното диагностициране е от съществена роля за протичането на сърдечното заболяване. За пример служи стенокардията, която се доближава до мъчителни усложнения, но и при нея, ако на време се провери сърцето и се вземат адекватни мерки би се отложило влошаването и биха се намалили оплакванията. А в множество случаи би се предотвратила болестта.