Вино от малини и къпини

Вино от малини и къпини
17 септември 2023

Вино от малини. Виното от малини е сладко десертно питие, подходящо за следобеден аперитив или като добавка към сладкиши. Малиновото вино става най-добро, когато се използват узрели плодове. След като се смачкат плодовете, се оставят в дамаджана или бидон с широк отвор. Престояват 4-5 дни, за да ферментират и после се пресоват.

 

Останалите твърди части от плодовете се прецеждат, изплакват се вода, която е в количество от ½ до ¾ от цялото съдържание на получения ферментирал сок, след което се прави и второ пресоване. Извлеченият сок от вторичното пресоване се смесва с този от първото като при количество 10 литра сок се добавя 1,5 кг захар, прави се закваска, след това се оставя на нормална ферментация.

 

Малиновото десертно вино се прави от получения сок от ферментирали плодове, но е добавена повече захар – напр. на 10 литра сок са сложени 2,5 кг захар. Всички манипулации и технологии по приготвянето на този вид вино от малини са същите, както и когато правим вино от вишни.

 

Вино от къпини. Къпините са плодове на храстовидно растение, от което са известни повече от 200 вида. Могат да се консумират пресни, също така и да се преработят - за сиропи, сокове, нектари, компоти и конфитюри. От къпините се получава и хубаво десертно вино.

 

Виното от къпини се приготвя по същата еднотипна технология, както и виното от малини. Плодовете трябва да са добре узрели. Намачкват се хубаво и се оставят да ферментират няколко дни , после се пресоват. Трябва да знаем, че къпините са много по-свежи от малините и трябва внимателно да се подбира количеството вода, използвана за промиване на джибрите – то трябва да бъде равно на количеството от изстискания от плодовете сок.

 

След като виното се избистри в процеса на ферментация, се прецежда като се отделя от наслоената утайка. Полученото бистро вино се изсипва в стъклени бутилки и се съхранява на тъмно и хладно място.