Есма Реджепова – ромския славей от Скопие

Есма Реджепова – ромския славей от Скопие
16 септември 2023

Есма Реджепова, няма как да не сте чували за нея или да не сте слушали уникалния й глас. Тя често е наричана „ромския славей“, „кралицата на ромската песен“ и все такива определения слаби да опишат големия талант на певицата – която пее със сърцето и душата си.

Родена през далечната 1943-та година в Македония, звездата на ромската музика цял живот пее за хората и иска те да са братя! През декември 2016-та Есма Реджепова си отива от този свят, но остава своята уникална музика и заветите си за добро. „Царицата на ромите“ през целия си живот популяризира ромската култура и извършва масивна хуманитарна дейност.

Есма Реджепова – да се родиш с талант и да го подариш на хората!

Есма Реджепова е пионер в много неща, но най-вече в музиката. Тя започва своята кариера в Скопие, когато времената са смутни. През 50-те години на миналия век в Югославия, ромската музика не е била на почит, а жените ромки пеещи на публично място са били заклеймявани. Есма е сред първите жени ромки пеещи на ромски език по телевизията и радиото в Македония. През целия й живот нейния съпруг Стево Теодосиевски е голяма част от кариерата й. Той е композитор и главна действаща сила на ансамбъл „Теодосиевски“.

Есма Реджепова е традиционна изпълнителка на ромски и македонски песни. За активната си певческа кариера, Реджепова получава през 2010-та Орден за заслуги към Македония.

Освен уникална певица, Есма Реджепова е й уникален човек. Тя участва активно в запазване правата на ромите, не само в Скопие и Македония, но по света. Хуманитарната й дейност е впечатляваща – създава училище за деца в неравностойно положение.

Певицата не може да има деца, но осиновява цели 47, с който не веднъж е казвала, че се гордее. Едва на 9 години, Есма Реджепова започва да пее ромски песни. По-късно става част от фолклорната училищна група. Първият успех на певицата е през 56-та, когато печели радио конкурс и за първи път изпълнява автентична ромска песен по радиото – A bre babi. По това време среща и бъдещият си съпруг. През 61-ва Есма Реджепова записва първия си албум, в който е включена песента Chaje Ahukarije - най-големият й хит до днес.

Есма Реджепова е била отритната от ромското общество, поради смесения си брак, но „Царицата на ромите“, продължава да популяризира културата си. През 97-ма съпруга й почива, след независимостта на Македония времената са трудни – но Есма прави грандиозно турне из Щатите. Есма Реджепова е и ще си остане сладкогласния ромски славей, затова послушайте музиката й за душата!

Кралицата на ромската музика, Есма Реджепова, предостави завещание, в което остави цялото си богатство, включително движимо и недвижимо имущество, на Република Македония.

Тази информация стана ясна след откриването на нейното завещание в Скопие. Г-жа Реджепова почина на възраст от 73 години на 11-ти декември 2016 година.

Есма Реджепова беше номинирана два пъти за Нобелова награда за мир поради своя хуманитарен принос.