Зависимост към лекарствата

Зависимост към лекарствата
9 септември 2023

Фармацевтичната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в световен мащаб. С появата на нови заболявания, видоизменяне на вирусите и заразите, както и необходимостта от усъвършенстване на вече използваните медикаменти в световната практика фармацевтичните компании ежедневно заливат пазара със своите продукти.

Животът ни би бил немислим без лекарствата, които сме принудени да приемаме всекидневно и в повечето случай спасяват живота и предпазват здравето ни от заболяване. Все пак не трябва да се пренебрегва и факта, че в повечето случай всяко лекарство освен ползата си има изразени странични ефекти, които строго индивидуално влияят на човешкия организъм.

Често лекувайки дадено заболяване ние се сдобиваме с друго, което се налага да лекуваме с други медикаменти, които от своя страна предизвикват трето и така до безкрай! Постепенно организма ни придобива зависимост от приема на лекарствени средства, което се случва предимно по следния начин:

Вие приемате дадено лекарство, от което се чувствате добре. Доволни сте от него, но след известно време забелязвате, че за да получите същия резултат се налага да увеличите дозата. Това става, защото организмът е подчинен на закона на привикването.

Например страдащите от мигрена, както и някой други заболявания, чийто основен признак е болката, която ги измъчва непрестанно знаят разочарованието от зависимостта към болкоуспокояващите медикаменти. Те в повечето случаи в стремежа си да премахнат болката употребявайки лекарства действащи на Централната нервна система / опиати, аналгетици, сънотворни, психотропни и т.н. / развиват зависимост от тяхната употреба.

Наблюдава се, че успокоителните медикаменти се понасят и усвояват много по-добре от възбудителните. Констатира се и друг интересен факт: Колкото един индивид е по-развит в интелектуално отношение, толкова е по-предразположен към привикване към упойващите вещества.

Впрочем, факт е, че много повече интелигентни хора като научни работници, творци на изкуството и прочие злоупотребяват с приема на упойващи вещества и стимуланти с цел подобряване на умствения си капацитет за по- продуктивна дейност. Ако вземем за пример френския философ и писател Волтер, който е изпивал по шейсет чаши кафе на ден.

Явлението на привикване към някой вещества в някой случай може да се окаже животоспасяващо към противодействие с определени отрови. Като пример: Преди заминаването си за Африканския континент, европейските колонизатори си инжектират дози от силно разредена змийска отрова. Започвайки постепенно да увеличават дозата до почти пълно отравяне, при което организма привикнал с действието на отровата успява да неутрализира действието й.

Без значение какво лекарство приемате или заболяване лекувате с него, винаги трябва да сте запознати с неговите предимства и недостатъци. Трябва да сте наясно с моментното състояние на вашия организъм, алергиите към вещества и препарати и други фактори като наследственост, минали заболявания и т.н.

Никога не предприемайте самолечение и самоопределяне на лекарствената доза. Винаги, когато е необходимо се консултирайте с личния си лекар или специалист как да провеждате своето лечение. Внимателно прочетете листовката на препарата, който ви е предписан и не употребявайте даден медикамент за срок по-дълъг от необходимото.