Антре

Антре
9 септември 2023

Антрето е вид стая, която преди това е била коридор с най- голяма близост до входната врата. Едно антре може да допринесе както за статута на дома ви така и за чувство на гостоприемство. Най- големия му принос се крие в практическата му принадлежност.

То служи, за да се влезе в къщата. Това може да е очевидно, но има смисъл в споменаването му. Когато се прибирате вие носите със себе си преживяванията си от заобикалящият ви свят. Домът е храм за човека, по същият начин, по който тялото е за душата. Всякакви външни влияния, било то добри или лоши, нямат място в него.

Чрез боядисване на вестибюла в меки, успокояващи тонове и инвестиране във високи прозорци от двете страни, гарантирате успокояващ ефект за вас и за всеки посетител.

Нещо толкова обикновено като изтривалка за обувки също може да помогне в тази насока. Не само няма да внасяте мръсотия от вън, но ще създадете ежедневен ритуал чрез използването и, а рутината винаги действа позитивно на изморените хора. Освен това самата чистота в Антрето няма да е проблем, защото този тип постели са лесни за подмяна.

В този преструктуриран коридор е задължително да има закачалка за дрехи, чадъри и място, където да слагате външните си обувки и домашни чехли. Главната цел е да не се налага да внасяте нищо, което не ви трябва вътре. Ако прибирате палтата или якетата си в гардероба с вашите дрехи не само ще заемат прекалено много място, но и нуждата от антре се обезсмисля.

Осветлението, като изключим естествената светлина, трябва да не е от лампи поставени на тавана и разпръскващи светлина. Не само са прекалено ярки и вредят на зрението, но и са трудни за подмяна. По- доброто решение са малки лампи монтирани върху стените, с сравнително малки осветителни способности.

Въпрос на вкус е дали да се прибави огледало до окачалката или да се прибави завеса пред външната врата, която да се явява като допълнителна преграда по време на бури. Не е препоръчително, обаче, да се поставя врата между вестибюла и останалата част от къщата, защото това би било равностойно на монтирането на втора входна врата.