Да си взема ли папагал?

Да си взема ли папагал?
8 септември 2023

Избирането на домашен любимец може да е доста трудна задача. Едно на ръка, че имате избор между множество видове кучета, котки, зайци и така нататък. Трябва обаче и да съобразите какво животинче ще сте в състояние да гледате. Ако винаги сте изпитвали любов към папагалите, тук e мястото да разберете малко повече за техния живот и да решите дали ще имате възможност да си вземете един.

 

Първо, ето няколко вида папагали, от които можете да избирате:

 

1. Вълнист папагал - достига до около 18см дължина. Тялото му е, най-често, светлосиньо или светлозелено, перата му са на черни ивици;

2. Жако - със сиво оперение в различни нюанси при различните екземпляри. Пораства до около 33см на дължина;

3. Корела - отличителната черта на тези папагали е гребенът им, който се изправя, ако птицата се изплаши или развълнува. Растат до около 33см дължина, като опашката им може да достигне до половината дължина на тялото им.

 

Всички папагали имат потенциала да издават звуци, но не всички заговарят. Най-добрите възпроизводители на човешката реч са папагалите Жако.

 

Но, да оставим това на страна, и да обясним някои особености при отглеждането им:

 

Първо, НЕ се имунизират. Здравето им се поддържа с правилна храна, добавки с витамини, минерали и микроелементи. До 70% от дневната им храна трябва да е съставена от пресни плодове и зеленчуци, следващи по важност са пелетите. Могат да се дават и сурови ядки, слънчогледови семки и зърнени смеси, но тези продукти и трябва да са основна храна.

 

Правилните размери за клетката на папагала са 120/50/110см, като тя трябва да e на добре осветено място, но далеч от телевизора. Добре e да се пуска папагалът да лети свободно, а клетката да се използва за сън и хранене.

 

Вредни вещества за папагалите са: тефлонът, цигареният дим, пръскащите ароматизатори, зърната кафе, алкохолът, почистващите препарати, авокадото, филодендроните, ароматните пръчици.