Билки и растения – Библейските билки!

Билки и растения – Библейските билки!
8 септември 2023

Билки и растения с Библейска история. Има ли такива, кои са те и как точно се свързват с Библията и празниците около светото семейство? Няма спор, че всяка билка със своя аромат, красота и цветове е идеалната украса за празничната ни трапеза. И все пак има поне четири билки, които пряко си кореспондират с историята на Иисус и библейските сюжети. Става въпрос предимно за празниците около Коледа и раждането на Спасителя. Говорим за билки и растения, като мащерката, джоджена, лавандулата и розмарина. Навярно сте учудени, но ако се загледате в предложенията на цветарските магазини и декоративната украса за масата по Коледа – ще забележите именно тези билки вплетени по своеобразен начин в нея.

Билки и растения – символиката на Библейските билки

Библейските билки, като дивия джоджен могат да бъдат и опасни, защото имат токсични елементи в състава си. Поверието разказва, как дивия джоджен е бил постлан в яслата преди Спасителя да се роди и когато той се е родил, билката е разцъфнала. Дивия джоджен е наричан още блатна мента и е идеалното средство срещу лош дъх. Все пак, ако го погълнете ще трябва да посетите токсикологията, понеже е силно отровен! Намира най-голямо приложение в билковата козметика, така че може да се доверите на козметични продукти с див джоджен. Те са доказано ефективни.

Мащерката, както и дивия джоджен е свързана с постилането на легло, но този път на Девата, а не на Младенеца. Тя е виреела според легендите в нивята около Витлеем. Познаваме мощните лечебни сили на чая от мащерка. Гърците са я ползвали, като лечебен тамян, а антисептичните й свойства са неоспорими. Днес мащерката е намерила своето приложение и като кулинарна подправка. Розмарина според поверието се свързва с бягството на светото семейство в Египет. Има поличба, която твърди, че който помирише розмарин на Бъдни вечер – ще има щастлива и успешна година. Розмарина е билка и кулинарна подправка за ястия. Той има силно пречистващо действие и засилва имунната защита.

Лавандулата е била средство за ароматизиране и обагряне на дрехите на Младенеца, според легендите. Като силно ароматен и красив храст, лавандулата има редица приложения в АРОМА терапията, в кулинарията, за билколечение, в козметичната индустрия и прочие. Тези четири билки и растения са наситени с много символика и полезни свойства, така че няма да сгрешите, да ги отглеждате в дома си в саксия или в градината!