Foreigner – американската рок банда с английска жилка

Foreigner – американската рок банда с английска жилка
6 септември 2023

Foreigner са американска рок група, добре известна по цял свят с хитовете си, концертите си и албумите си. В основата на групата стой един британец разбира се, Мик Джоунс. Днес Форинър са добре познати на по-старите поколения, но и младите много се захласват по уникалната им музика. Бандата е продала над 50 милиона албума в различни страни.

През 76-та Джоунс основава Foreigner в „Голямата ябълка“ – Ню Йорк. Той е китарист и привлича в групата си саксофониста Иън Макдоналдс, Денис Елиът за барабанист, Лу Грам вокал и още двама музиканти за клавирните и бас китарата. Бандата бързо набира популярност и като че ли колаборацията на Джоунс и Грам е машина за създаване на хитове. През 77-ма момчетата от Форинър вече издават първия си албум пълен с хитове…

Foreigner – магията на запомнящите се рок хитове

Още първият албум на бандата има небивал успех и се раждат хитове, като „Чувствам се, като първия път“ и „Студен, като лед“. Поради учудващата си способност да създават сингли, бандата е продуцирана веднага от „Атлантик рекърдс“. Първия албум на Foreigner става цели 5 пъти платинен! Следва вторият албум на бандата, който като че ли по съдбовно стечение на обстоятелствата, е в пъти по-успешен и от първия. Албума е „Двойно виждане“ и за повече от половина година остава в топ 10 на класациите в световен мащаб. Това е и албума останал най-популярен за групата, който се продава в цели 7 милиона копия в началото на 20-ти век. Foreigner продължават пътят си към успехите…

Foreigner през 80-те имат промени в състава си и в един момент остават само четирима. Именно в този момент се срещат с продуцента на супер звезди в рока – Робърт Ланг. Той тъкмо е реализирал грандиозния проект на Ей Си/Ди Си „Черно в Черно“. Така се ражда още един хипер успешен албум на групата „4“. В него, няма как да не сте чували за хитовете „Бързо“, „Герой от Джубокса“ и „Чакал съм момиче, като теб“. Отново главни действащи лица зад синглите са Грам и Джоунс. Дори хитовият музикален канал MTV, пуска песента „Искам да знам, какво е любов“ и тя става любима на феновете. През 89-та Foreigner са в криза. Грам напуска групата, за да се завърне в нея през 90-те, когато се ражда едноименния албум „Форинър“.

Последния албум на Foreigner е от 2010-та и се казва „Не мога да забавя“. Освен това бандата има издадени 3 албума на живо, много компилации и все още радва феновете си с концерти и участия на живо, като изпълнява старите си хитове. Чуйте незабравимите Foreigner и се потопете в хубавата музика!