ЗЕЛЕН ЧАЙ

ЗЕЛЕН ЧАЙ
6 септември 2023

Зеленият чай, известен oще като неокислен чай, се набавя от растението Camellia sinensis – и по-точно от листата му. Зеленият чай има много по-висока концентрация на хлорофил, полифеноли и антиоксиданти, отколкото другите видове чай. Той се смята за една от най-полезните напитки на планетата и е използван като лекарство от хилядолетия.

 

Тази напитка произхожда от Китай, но е и широко употребявана в Азия. Съдържа хранителни вещества и антиоксиданти, които имат мощни ефекти върху тялото. Зеленият чай е полезен в много отношения и се използва за различни цели.

 

Тази напитка забързва метаболизма. Полифенолът, открит в него, спомага за засилване на нивата на окисляване на мазнините, което му качество допринася за свалянето на килограмите. Зеленият чай работи за регулирането на нивата на глюкозата като забавя покачването на кръвната захар, което пък, от своя страна, понижава риска от диабет.

 

Зеленият чай работи за устойчивостта на кръвоносните съдове, помагайки им да останат спокойни и по-способни да понесат промените в кръвното налягане. Той също предпазва от образуване на съсиреци - една от главните причини за сърдечните пристъпи.

 

За зеления чай е известно, че е способен да лекува ред болести, включително и рак. Той унищожава раковите клетки, неувреждайки здравата тъкан около тях.

 

Смята се, че зеленият чай забавя влошаването на болестта при хора, страдащи от Алцхаймер и Паркинсон като предотвратява смъртта на мозъчните клетки и възстановява увредените.

 

Друг известен факт е, че редовното му консумиране понижава значително опасността от високо кръвно налягане.

 

Теанинът, който се съдържа в чая, е аминокиселина, която се среща естествено в чаените листа. За това вещество се смята, че има релаксиращ и успокояващ ефект, като по този начин помага за борбата с депресията.

 

Според някои зеленият чай потиска разпространението на много заболявания. Катехините са силни антибактериални и антивирусни средства, които правят зеления чай ефективен за лечение на различни болести - от обикновения грип до смъртоносния рак.

 

Според някои учени, зеленият чай забавя стареенето и редовното му консумиране води до дълъг живот и здравословно физическо и психическо състояние.