Брашно тип 500 – хляб на трапезата всеки ден

Брашно тип 500 – хляб на трапезата всеки ден
2 септември 2023

Свикнали сме всеки ден да има на трапезата ни хляб и не се замисляме за неговия произход. За любознателните ще е интересно да научат от какво се прави традиционния нашенски хляб. Разбира се, че се прави от брашно, но всяко брашно е различно и стандартите брашна у нас си имат номер.

 

Брашно тип 500 е традиционно за България, то е едно от основните типове брашна у нас. Универсален продукт, търсен на пазара, то е ценено заради възможността да се използва за приготвяне на много видове хранителни изделия. Използва се ежедневно за производство на хляб. Бялото брашно е в основата на още много хлебни и сладкарски изделия. Брашно от твърда пшеница, отличаващо се с високо съдържание на протеин е подходящо за паста, пици и козунаци. Брашното от мека пшеница се използва за хляб и сладкиши.

 

Брашно тип 500 e фино, бяло брашно с чудесни технологични качества. То е с минимално пепелно съдържание - 0,5% . Това прави приготвяните от него хлебни изделия с изключително добри вкусови качества.

 

За производството на перфектно брашно е важен избора на зърно и правилен технологичен процес. Качественото брашно тип 500 се произвежда от подбрани висококачествени сортове пшеница. За меленето на зърното се използват мелници с модерно оборудване. Използването на новите технологии в смилането и пресяване на зърното непрекъснато подобрява качествата на полученото брашно. Това особено важи фини брашна, като брашно тип 500. Смилането на определена част от зърната, без обвивките и зародиша правят брашното светло, фино и дълготрайно. Всичко това съдейства тестените изделия да са с желаните качества и изгодна за брашно тип 500 цена.

 

За постигането на добри резултати в производството на брашно тип 500 е важно контролирането на целия процес от добиването и съхранението на жито, меленето и достигане на готовото брашно до потребителите. Съчетанието на опита и стандартите в производството на брашно с новите идеи и технологии води до създаването на продукт с високо качество.