Възпаление и износване на ставите

Възпаление и износване на ставите
2 септември 2023

 

Какво представлява износването на ставите (артроза) и как го усещат пациентите?

Износването на ставите е един постепенен хроничен процес, който се среща най-често при хора на възраст над 60 години, но напоследък започва и се проявява по-рано. Около 45-50-годишна възраст. Проявява се с усещане за болка, особено при натоварване, като най-често се локализира в големите стави на долните крайници - тазобедрена и колянна става и по-рядко в раменна и лакътна става.

Как се развива този процес?

Причините за началните болки и умерено ограничение на движенията са бавната промяна на ставния хрущял в посока на дразнене, възпаление и постепенно изчезване в участъците, където натоварването е най-голямо.

Подобно явление се среща у хора с наднормено тегло, с някои видове ендокринни заболявания и при хора, които са били подложени на хронични травми, вследствие на спорт или начин на работа. В повечето случаи развитието на заболяването продължава с години, но има форми, които се проявяват с голяма тежест за много кратко време. Това са случаи, когато се променя кръвоснабдяването на бедрената глава и тазобедрените стави, в резултат на което тя се деформира и се нарушава контактът между ставните повърхности. Това влияе на ставния хрущял и самото износване на ставите настъпва бързо с много силни усещания.

Какво да предприемем, ако започнат оплаквания, свързани с износване на ставите?

Първоначално е необходимо да се постави конкретна диагноза от ортопед, с която да се изясни стадият на заболяването и начинът на лечение. Консервативното лечение препоръчва на първо място корекция на теглото на пациента в посока намаляване.

Причината е, че натоварването върху всеки квадратен милиметър на ставната повърхност се увеличава драстично с увеличаване на теглото. Необходима е и медикаментозна терапия, която да включва противоболкови и противовъзпалителни средства под лекарски контрол. Много положително действа периодична физиотерапия и балнеолечение 1-2 пъти годишно. Целта е максимално забавяне на износването на ставите.

Много важно е да се запази физическата активност и сила на мускулния апарат, който съхранява ставите. Трябва да се избягва носене на тежки предмети, пазарски чанти, ходене по неравен терен, горски и планински пътеки.

Има ли оперативно лечение и какво е то?

Това важно решение трябва да се вземе в момент, когато качеството на живота е влошено до степен, в която болките и ограниченията на движенията започват да стават трудно поносими.

Можем ли да се предпазим от износване на ставите?

Да, можем, ако акцентираме върху правилен начин на живот - умерена физическа активност. При възрастни хора може да се използват и лекарствени препарати, които се продават свободно в аптечната мрежа.