Да гледаме рибки у дома

Да гледаме рибки у дома
31 август 2023

Още от Древен Египет са съществували аквариуми с рибки, така че акваристиката е древно хоби, като първите професионалисти били китайците. За отглеждането на риби в аквариум е важно да се притежават определени познания.

Първо, преди да изберете аквариума си, трябва да вземете решение какъв вид рибка искате. Всеки тип има своите различни нужди, що се отнася до водата, температурата, растителността, големината и осветлението на аквариума. За начинаещите е добре да започнат само с един вид рибка и след това, като понатрупат опит, да преминат към гледане на повече от един вид.

Топлолюбивите и студенолюбивите рибки не се отглеждат в един аквариум. Температурата, която е необходима на първите, е 30 градуса, така че при по-ниски температури ще умрат, а вторите не биха издържали да живеят при такива градуси. Ако гледате няколко вида, трябва да се съобразите с това дали ще се понасят. Освен това, тъй като повечето риби по принцип са стадни, то трябва да има поне 6-8 от един вид.

Когато дойде ред да избирате аквариум, трябва да помните, че една рибка, която е 3-4см на дължина, има нужда от 3-5 литра вода, така че е нужно да съобразите колко рибки ще гледате и колко голям трябва да е аквариумът ви. Водните растения, които сте закупили за него, трябва да бъдат дезинфекцирани в калиев перманганат и измити след това, преди да се поставят във водата.

Имайте предвид, че боите, ацетонът и нитроразтворителите, както и препаратите срещу насекоми могат да бъдат смъртоносни за рибките. Същото се отнася за алкохола. Важно е рибките да се хранят редовно с подходяща храна, но не и да преяждат или да гладуват. Добре е да им се дават витамини. Не пипайте любимците си с ръце, понеже те нямат имунитет срещу някои от бактериите, които може да се намират по ръцете ви. А, при местене на рибките, трябва много да се внимава да не бъдат наранени, защото това го прави податливи към инфекции и паразитни заболявания.